dilluns, de febrer 26, 2007

Per bruixa i metzinera

Ahir diumenge vam anar a veure aquestes exposicions al Museu d'Història de Catalunya.
La primera és força petita, però aconsegueix transmetre a la perfecció l'angoixa que es devia viure a la Barcelona bombardejada indiscriminadament durant la Guerra Civil per l'aviació italiana sota les ordres de Franco. Vaig sortir amb la pell de gallina, emocionada i amb aquesta sensació de ràbia que se't queda quan es rememoren les barbaritats comeses que molts voldrien fer oblidar.

Be, el cas és que la que anàvem a veure era l'altra, la de les bruixes, i he de dir que em va encantar. Vam tenir la sort d'arribar poc abans de què comencés una visita comentada i ens vam afegir al grup (ho recomano a qui vulgui anar). La noia que ens va fer l'explicació parlava molt amenament, i d'una manera molt natural va fer el recorregut pels dos segles que va durar la cacera de bruixes a Europa. A Catalunya no ens vam quedar curts, van ser condemnades i executades com a bruixes unes 400 dones. Després d'una llarga i interessant explicació sobre les causes que van portar a la societat medieval a la persecució de les dones, dels fets i llocs concrets, de les formes de tortura per fer-les confessar... etc... a la darrera sala de l'exposició hi havia un apartat sobre les bruixes al tradicionàrius popular. Ja per acabar, la noia va fer referència al conte de la Bella dormint, a qui la bruixa dolenta va fer entrar en un llarg somni després de punxar-se amb el fus, el fus que feia servir per cardar la nostra estimada llana.... i és que vagi on vagi, la llana està present!

Aquí una prova gràfica:


L'exposició està fins al 27 de maig, així que encara teniu temps per conèixer una mica més sobre el nostre passat d'histèries col·lectives.


1 comentari:

Artuditu (aR2D2) ha dit...

Les dues exposicions van estar molt bé, per interesants i colpidores. Realment la gent del Museu d'Història de Catalunya es curren moltíssim les expossicions.

A més a més vaig descobrir dues coses:

El primer bombardeig d'aviació sobre població civil va ser a Verdum a la primera guerra mundial, i no pas a Barcelona, com sempre havia pensat... potser per meliccentrista que n'és un :-)

La cacera de bruixes va ser un fenòmen Europeu, i curiosament més bèstia on no hi havia inquisició, per no estar regulat.

i trobo a faltar una foto molt divertida teva intentat agafar una escombra que se t'escapa :-)