dilluns, de febrer 26, 2007

Per bruixa i metzinera

Ahir diumenge vam anar a veure aquestes exposicions al Museu d'Història de Catalunya.
La primera és força petita, però aconsegueix transmetre a la perfecció l'angoixa que es devia viure a la Barcelona bombardejada indiscriminadament durant la Guerra Civil per l'aviació italiana sota les ordres de Franco. Vaig sortir amb la pell de gallina, emocionada i amb aquesta sensació de ràbia que se't queda quan es rememoren les barbaritats comeses que molts voldrien fer oblidar.

Be, el cas és que la que anàvem a veure era l'altra, la de les bruixes, i he de dir que em va encantar. Vam tenir la sort d'arribar poc abans de què comencés una visita comentada i ens vam afegir al grup (ho recomano a qui vulgui anar). La noia que ens va fer l'explicació parlava molt amenament, i d'una manera molt natural va fer el recorregut pels dos segles que va durar la cacera de bruixes a Europa. A Catalunya no ens vam quedar curts, van ser condemnades i executades com a bruixes unes 400 dones. Després d'una llarga i interessant explicació sobre les causes que van portar a la societat medieval a la persecució de les dones, dels fets i llocs concrets, de les formes de tortura per fer-les confessar... etc... a la darrera sala de l'exposició hi havia un apartat sobre les bruixes al tradicionàrius popular. Ja per acabar, la noia va fer referència al conte de la Bella dormint, a qui la bruixa dolenta va fer entrar en un llarg somni després de punxar-se amb el fus, el fus que feia servir per cardar la nostra estimada llana.... i és que vagi on vagi, la llana està present!

Aquí una prova gràfica:


L'exposició està fins al 27 de maig, així que encara teniu temps per conèixer una mica més sobre el nostre passat d'histèries col·lectives.


Les agulles de l'àvia

Dissabte passat vaig estar de calçotada a Torres de Segre amb la colla d'amics. De tornada vaig aprofitar per anar avançant amb el regal sorpresa que he de tenir enllestit per demà dimarts acabat. En arribar a Barcelona vam passar per casa del Sergi, i quina va ser la meva sorpresa quan em va dir que tenia totes les agulles de la seva àvia que ningú feia servir i que si les volia.

Aquí està el tresor que m'esperava:

No és genial??? Agulles de totes les mides, antigues i no tan antigues. Ganxets minúsculs i aquest estri que no tinc ni idea de per a què serveix. Jo diria que és per fer troques, però no veig massa clar com es fa servir.

Alguna idea???


Estic contentíssima amb el super regal! Gràcies mil, Sergi!!!

dimarts, de febrer 20, 2007

Els dilluns i barcelonaknits

Fa setmanes que els meus dilluns són esgotadors. Ja no recordo la darrera vegada que em vaig veure amb cor d'anar a la trobada de punt, i és que això d'aixecarme a quarts de set per agafar el tren a Flaçà i arribar a Barcelona a les nou ho porto molt malament. Cada cap de setmana penso, aquest dilluns faré l'esforç i aniré, però després, quan van passant les interminables hores del dilluns veig que un cop més no em veig amb cor d'anar... i és que estic taaaaaaaaaan cansada... Però la setmana que ve sí que hi aniré, com que passaré el finde a Barcelona, no hauré d'aixecar-me a hores intempestives (a més, espero tenir uns dies més descansats que els passats) i a la fi podré participar, ni que sigui una estoneta en la trobada setmanal, que la trobo a faltar.

A més, tinc una pila de projectes començats que tinc ganes d'ensenyar, però com sempre, són secrets i no puc postejar sobre ells fins que no els acabi i els regali... així que tocarà esperar una miqueta per saber què tinc a les agulles.